ПУШКАТА НА ЧЕХОВ ГРЪМНА В КРЕМИКОВЦИ - Коментар


Не знам дали е абсолютна истина научният принцип, че в природата нищо не се губи, но е изстрадан факт постулатът, че често пъти загубата води до печалба. Драмата на протестиращите металурзи от комбината „Кремиковци“, които губят работните си места, е акуална илюстрация на тази житейска максима.
В деня на работнически протести в центъра на София в периферията на столица, тровена от десетилетия от „Леонид Брежнев“ ( както се казваше комбинатът!), настъпи направо невероятна трансформация. Бях там и видях. Нещо странно липсва в пейзажа, с който не просто сме свикнали, защото ( някои от нас ) сме израснали паралелно с него, но и направо сме се слели с него, станал е наша втора природа.

Няма го измамно красивият кремиковски пушек, възпяван от пролетарските поети. Стелеше се във всички цветове на дъгата и беше особено „впечатляващ“ по отношение на разновидностите на .червеното. Днес, в края на тройното коалиционно управление, разновидност на червената доминация в българската политика, отровният дим от комините някак тихомълком изчезна.
Гледам и не вярвам на спомените си: това ли е същото небе, което на слизане от Витиня към София стряскаше със сюрреалистичната си шарения и най – заспиващия шофьор след последния балкански хребет над Софийското поле? Оказва се, че и тук небето било синьо!?

Ето това е обратният случай на една друга истина за живота :понякога човек ( или едно общество) трябва да загуби нещо, за да го оцени ( и да съжали, че не го е оценявал достатъчно преди). Обаче се случва и да оцени загубата на нещо отровно като животворна печалба.

Странна е тази размяна на тревожност – облаците, висящи целогодишно над Софийското поле, се сгъстиха над улица „Раковски“, наричана от столичани „софийската Бродуей“ заради театрите. Работници горят чучела на червения министър Петър Димитров пред министерството на икономиката и енергетиката на „Бродуей“ и обещават на правителството „последен валс“. И това не е никаква постановка, а факт от „живия живот“ ( по Живков, а не по Станиславски).
Гръмна пушката ( това по Чехов), заредена още с първата копка в първо действие на драмата „Кремиковци“ ( не от Илф и Петров, а от Живков и Брежнев). И е някак драматургично справедливо решението тя да уцели политически точно онези, които довършват онова, което бе започнато от техните предшественици именно по политически и идеологически причини без никаква икономическа логика.

Мегаломанският проект с металургичния комбинат се роди в името на „индустриализацията“ (разбирай – милитаризацията на НРБ, в която секретни заводи бълваха безумни количества бронетранспортьори), но най – вече заради „вечната дружба“ със СССР с неговите суровини и пазари. СССР се спомина, „вечната дружба“ оцеля в доста уродлива форма на безпринципно харесване ( за което на 6 април в официоза „Росийска газета“ руският външен министър похвали София отровно, с пълното съзнание че „топи“ България пред Запада като натовска държава, близка обаче до Москва).

Всъщност „вечната дружба“ и тук доказа, че в политиката няма вечни приятели, а има вечни интереси. Така се стигна до агонията на комбината „Кремиковци“ и до прераждането на Кремиковци като Населено място.
Иво ИнджевАвтор: http://ivo.bg/

 


ФОРУМ КТД Образование 2017

ФОРУМ КТД Образование 2017

Домашен Синдикален Майстор

Домашен Синдикален Майстор

Реклама

Дигитал Трейдинг Варна ЕООД


Относно възможността за ранно пенсиониране на учител: Кога следва да се възползва жена-учител с 39 г. трудов стаж като... Още.

Председател съм на секция към Синдикат Образование. В синдикалната секция много от членовете имат придобито ПКС. Полага ли... Още.

Здравейте! Трудовият ми договор беше прекратен на основание чл.328 ал.1т.2 от КТ. Синдикален член съм. За какъв срок ми се... Още.

Работник не се явява на работа от 17.07 до 03.08.12 г.На 20,07,12 - покана за обяснение.Идва в офиса на 27.07.2012 г.баща му и дава молба за... Още.

Работих от 8.04. до 31.08.2011г. като учител по чл.68, ал.1, т.3 и чл.70 в професионална гимназия с 2% допълнително възнаграждение по чл.12... Още.НОВАТА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ ПО ЧЛ.68А ... Още.

ЗА РАБОТНИТЕ ЗАПЛАТИ В СИСТЕМАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО... Още.

ПРОМЕНИ В ПЕНСИОННОТО ОСИГУРЯВАНЕ... Още.

РАННО ПЕНСИОНИРАНЕ НА УЧИТЕЛИТЕ... Още.

ПАРИЧНИ ПОМОЩИ ЗА ПРОФИЛАКТИКА И РЕХАБИЛИТАЦИЯ... Още.гр. Варна
ул. Братя Шкорпил 15
тел.: 052/ 612 575
факс: 052/ 612 568
e-mail: srs@podkrepa-varna.org