ИКОНОМИСТ: БЮДЖЕТНИЯТ БЛУС НА БЪЛГАРИЯ - Анализ

Списание „Икономист” коментира съобщенията, че София е готова да приеме заем от МВФ. Според изданието обаче властите в България първо трябва да ревизират бюджета, за да не бъде загубено доверието на инвеститорите.
Международният валутен фонд призова България да ревизира бюджета си за 2009 година, настоявайки, че съществуващите планове за ограничаване на разходите не са достатъчни, за да бъде избегнат дефицит и да бъде постигната целта от 3% излишък на брутния вътрешен продукт. Бюджетните приходи през януари бяха добри, но оттогава драстично намаляха. Това заплашва планирания излишък, а той е важен за доверието на инвеститорите във валутния борд.
Ще поиска ли България заем от МВФ?
Обществените финанси на България са в добро състояние в сравнение с тези на съседните държави и обичайното субсидиране от страна на МВФ не изглежда необходимо. Но министър-председателят Станишев явно е готов да приеме заем от фонда, който да не е обвързан с условия. В края на едноседмичното си посещение в България ръководителят на мисията на МВФ заяви, че бюджетът за 2009 година е нереалистичен и трябва да бъде променен. Фондът очакваше скромен ръст на брутния вътрешен продукт през тази година, но сега предвижда свиване от 3,5% и спад от 1% през 2010 година.
България не изглежда като кандидат за такъв вид помощ от МВФ, каквато вече беше приета от Унгария, Украйна, Сърбия и Босна и Херцеговина. Правителството не иска да поема по този път, тъй като фондът принуди всички тези страни значително да съкратят обществените си разходи, а това вероятно ще задълбочи рецесията през тази година. Въпреки всичко настоятелно се говори за програма на МВФ, независимо, че това беше отречено от премиера Станишев. Но в. „Сега” цитира министър-председателя да казва, че фондът разполага с нови, гъвкави инструменти, за да помогне на държави, които имат добра макроикономическа и финансова политика.
Въпрос не само на желание, но и на възможности
Според изданието той е добавил, че е възможно България да се възползва от подобно нещо в бъдеще, но не и сега. Изглежда, че г-н Станишев обмисля възприемането на гъвкавата кредитна линия, която фондът наскоро въведе и за която вече кандидатстваха Мексико и Полша. Тя се предоставя като предпазна мярка и може да бъде използвана без да е обвързана с определени условия. Именно поради това линията се дава само на онези страни, които според фонда имат стабилна икономика.
Признанието на Сергей Станишев, че евентуално може да се обърне за заем към МВФ, трябва да бъде отбелязано, тъй като за първи път той или друг член на правителството допуска подобна възможност. Непосредствената задача на София е обаче да преразгледа бюджета, за да подсигури излишък през тази година и така да бъде предотвратен срив в доверието на инвеститорите. Без подобни промени МВФ едва ли би допуснал България да кандидатства за гъвкава кредитна линия.
Автор: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4201972,00.html

 


ФОРУМ КТД Образование 2017

ФОРУМ КТД Образование 2017

Домашен Синдикален Майстор

Домашен Синдикален Майстор

Реклама

Дигитал Трейдинг Варна ЕООД


Относно възможността за ранно пенсиониране на учител: Кога следва да се възползва жена-учител с 39 г. трудов стаж като... Още.

Председател съм на секция към Синдикат Образование. В синдикалната секция много от членовете имат придобито ПКС. Полага ли... Още.

Здравейте! Трудовият ми договор беше прекратен на основание чл.328 ал.1т.2 от КТ. Синдикален член съм. За какъв срок ми се... Още.

Работник не се явява на работа от 17.07 до 03.08.12 г.На 20,07,12 - покана за обяснение.Идва в офиса на 27.07.2012 г.баща му и дава молба за... Още.

Работих от 8.04. до 31.08.2011г. като учител по чл.68, ал.1, т.3 и чл.70 в професионална гимназия с 2% допълнително възнаграждение по чл.12... Още.НОВАТА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ ПО ЧЛ.68А ... Още.

ЗА РАБОТНИТЕ ЗАПЛАТИ В СИСТЕМАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО... Още.

ПРОМЕНИ В ПЕНСИОННОТО ОСИГУРЯВАНЕ... Още.

РАННО ПЕНСИОНИРАНЕ НА УЧИТЕЛИТЕ... Още.

ПАРИЧНИ ПОМОЩИ ЗА ПРОФИЛАКТИКА И РЕХАБИЛИТАЦИЯ... Още.гр. Варна
ул. Братя Шкорпил 15
тел.: 052/ 612 575
факс: 052/ 612 568
e-mail: srs@podkrepa-varna.org