1 МАЙ: ОТ МАНИФЕСТАЦИИ ДО КРИЗА - Коментар

На 1 май се отбелязва Деня на труда и международната работническа солидарност. Празникът бе на особена почит преди демократичните промени у нас, припомня ни БНР.
Тогава на площада пред несъществуващия вече мавзолей на Георги Димитров в центъра на столицата минаваха пищни манифестации с участието на работници от различни предприятия. Имаше цветя, знамена, песни, лозунги...

С подобни чествания денят се отбелязваше и в цялата страна. Първи май бе част от идеята, че социалистическите страни са управлявани именно от работническата класа.
След края на комунистическия режим в България през 1989 г. Денят на труда продължава да е официален празник и почивен ден, но държавната власт вече не се ангажира с организирането на масови прояви.
Празникът се отбелязва най-вече от социалисти, комунисти и синдикати, като най-значителни на този ден са митинг-концертите на БСП.
Световната финансовата криза, която оставя своя негативен отпечатък върху пазара на труда, хвърля нова светлина върху значението на Деня на труда.
Макар все още бавно, безработицата и в България нараства. Към края на февруари в бюрата по труда у нас са регистрирани близо 248 хил. безработни, с около 3% повече спрямо януари.
Продължаващата тенденция на влошаване на икономическата ситуация у насизкара хиляди хора на трудовата борса. Най-засегнати са заетите в строителния бизнес, шивашката индустрия, металургията.
В същото време България все още държи едно от най-ниските нива на безработица в ЕС. То се движи в рамките на 6-7 на сто. От синдикалните организации обаче предупреждават, че при сегашните тенденции в икономиката безработицата може да достигне двуцифрено число.
Сред опитите на правителството да не допусне масови съкращения е субсидираната заетост, но тя е в рамките на три месеца - срок, за който се очаква предприятията да се справят със затрудненията си.
Позитивни очаквания има и от Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", по която са предвидени средства за обучение и преквалификация. Онова, което обаче ще бъде "спестено" на бюджетните служители в България тази година, а вероятно и през следващите няколко години, е планираното по-рано увеличение на заплатите. Засега те са замразени заради финансовата криза.
Друг нерадостен факт е, че като цяло българските служители са най-ниско платени в ЕС. Средната работна заплата в страната по данни на НСИ в момента е 530 лева месечно.
Същевременно страната ни изпитва недостиг на кадри от различни браншове - информационни технологии, лекари, медицински сестри. Голям процент от тези хора са потърсили по-добро заплащане и по-висок стандарт на живот зад граница.
Ако има нещо, за което българските работещи могат да са доволни, то е, че с приемането на страната ни за пълноправен член на ЕС бяха засилени проверките по спазване на трудовото законодателство, смята БНР.

Първият опит за честване на Първи май у нас е през 1890 г. от Топографското дружество. През 1939 г. денят е обявен за официален празник, а от 1945 г. комунистическата власт започва да го чества ежегодно.
На тази дата много страни в света отбелязват обществените и икономически постижения на работническото движение. Историята на празника се свързва с международното социалистическо движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права.
Началото се поставя на 1 май 1886 г. в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 хил. работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден.
След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне четирима. На 4 май, по време на последвалия протест срещу полицейското насилие сред полицията е хвърлена бомба, при която загива един полицай и шестима са ранени. Набързо са осъдени и екзекутирани седем анархисти, по-късно оправдани.
През 1889 г. учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго.
През 1904 г. Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава "всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да протестират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за права на пролетариата и за световен мир."
Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е "задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците."Автор: http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2126911

 


ФОРУМ КТД Образование 2017

ФОРУМ КТД Образование 2017

Домашен Синдикален Майстор

Домашен Синдикален Майстор

Реклама

Дигитал Трейдинг Варна ЕООД


Относно възможността за ранно пенсиониране на учител: Кога следва да се възползва жена-учител с 39 г. трудов стаж като... Още.

Председател съм на секция към Синдикат Образование. В синдикалната секция много от членовете имат придобито ПКС. Полага ли... Още.

Здравейте! Трудовият ми договор беше прекратен на основание чл.328 ал.1т.2 от КТ. Синдикален член съм. За какъв срок ми се... Още.

Работник не се явява на работа от 17.07 до 03.08.12 г.На 20,07,12 - покана за обяснение.Идва в офиса на 27.07.2012 г.баща му и дава молба за... Още.

Работих от 8.04. до 31.08.2011г. като учител по чл.68, ал.1, т.3 и чл.70 в професионална гимназия с 2% допълнително възнаграждение по чл.12... Още.НОВАТА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ ПО ЧЛ.68А ... Още.

ЗА РАБОТНИТЕ ЗАПЛАТИ В СИСТЕМАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО... Още.

ПРОМЕНИ В ПЕНСИОННОТО ОСИГУРЯВАНЕ... Още.

РАННО ПЕНСИОНИРАНЕ НА УЧИТЕЛИТЕ... Още.

ПАРИЧНИ ПОМОЩИ ЗА ПРОФИЛАКТИКА И РЕХАБИЛИТАЦИЯ... Още.гр. Варна
ул. Братя Шкорпил 15
тел.: 052/ 612 575
факс: 052/ 612 568
e-mail: srs@podkrepa-varna.org