ЧИНОВНИК ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА. ЗАЩО НЯМА МАСОВИ ПРОТЕСТИ? КОМЕНТАР НА СОЦИОЛОГА РИЧАРД СЕНЕТ - Коментар

В условията на финансовата криза мнозина обикновени трудещи се страдат от грешките на мениджърите в съответните браншове.За обикновените представители на наемния труд последните две десетилетия не всичко вървеше по мед и масло. Дори и в най-добрите периоди, когато акциите на борсите непрекъснато се покачваха, мнозинството не получи никакви по-значителни повишения на доходите, а трудовият процес ставаше все по-натоварващ, обяснява Ричард Сенет, който преподава социология и история в Лондън Скул ъф Икъномикс. Системата за краткосрочно повишаване на печалбата вместо стремежа за създаване на дълготрайни стойности обаче е предизвикала социален дефицит във фирмите:
Отношенията между хората охладняват
Работниците се превърнаха в хамелеони
"А една от най-съществените характеристики на тези промени в организацията на труда на "новата икономика" през последните 15 години е, че връзките, отношенията между хората станаха по-слаби. Те изгубиха своята идентичност, съсредоточават се само върху краткосрочни задачи, превърнаха се в хамелеони. Сториха всичко, за да повишат пазарната си стойност. Не се ориентираха към дългосрочните печалби, а към краткосрочните стойности на акциите".
Преди всичко в лъскавия свят на висшите финансови кръгове, в медиите, в креативната индустрия и във фирмите за висши технологии, лоялността към компанията и работещите в нея вече няма никаква стойност. А това се отразява дълбоко върху всекидневието на хората в тези компании:
"Когато човек живее в организация, която действа като въртяща се врата - хората влизат и излизат, и вече не се чувстват свързани с това място. Връзките с други хора в подобна ситуация не са дълбоки, не се остава по-дълго време с тях. Това са хора, които си нямат взаимно доверие, а резултатът е изчезващата солидарност. На това се дължат и трудностите дребните и средни служители от компаниите на "новата икономика" да бъдат синдикално организирани. Те просто не разбират за какво става дума".
Начинът, по който се избират кадрите - сериозен проблем
Перверзия на обществото на високите достижения
Според Сенет друг сериозен проблем е формата и начинът, по който се избират и ръководят кадрите. Сред 20 кандидати за една длъжност се избира един единствен - най-талантливият, най-нестандартният, на останалите 19 дори не се обръща внимание. Това води до уронване на човешкото достойнство и до унижение за останалите 19, за които не се вярва, че могат да работят добре.
"Това е една мизерно конструирана система, провеждана през последните 30 години. Архитектурата, инфраструктурата, институционалната инфраструктура е слабо ефективна. Като всички англосаксонци и аз се надявам, че е възможно промени да настъпят първо в Германия, да се удаде в бъдеще хора да бъдат привличани под отговорност за тяхната некомпетентност. Така че да постигнем основополагащи социални промени в самата система".
Ричард Сенет даде и съвет на синдикатите: да започнат да се реформират, колкото е възможно по-бързо, в бъдеще да се ориентират не толкова по браншове и професии, а по местожителство. Може би така ще успеят отново да възвърнат част от изгубеното чувство на солидарност при наличието на общи интереси.Автор: Улрих Маст-Киршнинг/Васил ШоповАвтор: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4257275,00.html

 


ФОРУМ КТД Образование 2017

ФОРУМ КТД Образование 2017

Домашен Синдикален Майстор

Домашен Синдикален Майстор

Реклама

Дигитал Трейдинг Варна ЕООД


Относно възможността за ранно пенсиониране на учител: Кога следва да се възползва жена-учител с 39 г. трудов стаж като... Още.

Председател съм на секция към Синдикат Образование. В синдикалната секция много от членовете имат придобито ПКС. Полага ли... Още.

Здравейте! Трудовият ми договор беше прекратен на основание чл.328 ал.1т.2 от КТ. Синдикален член съм. За какъв срок ми се... Още.

Работник не се явява на работа от 17.07 до 03.08.12 г.На 20,07,12 - покана за обяснение.Идва в офиса на 27.07.2012 г.баща му и дава молба за... Още.

Работих от 8.04. до 31.08.2011г. като учител по чл.68, ал.1, т.3 и чл.70 в професионална гимназия с 2% допълнително възнаграждение по чл.12... Още.НОВАТА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ ПО ЧЛ.68А ... Още.

ЗА РАБОТНИТЕ ЗАПЛАТИ В СИСТЕМАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО... Още.

ПРОМЕНИ В ПЕНСИОННОТО ОСИГУРЯВАНЕ... Още.

РАННО ПЕНСИОНИРАНЕ НА УЧИТЕЛИТЕ... Още.

ПАРИЧНИ ПОМОЩИ ЗА ПРОФИЛАКТИКА И РЕХАБИЛИТАЦИЯ... Още.гр. Варна
ул. Братя Шкорпил 15
тел.: 052/ 612 575
факс: 052/ 612 568
e-mail: srs@podkrepa-varna.org