КТ Подкрепа Варна 

ОТГЛАС ОТ КРИЗАТА - Коментар

С плакати "Работниците не трябва да плащат за кризата" и "Спрете кризата. Искаме нов социален договор" близо половин милион души през последните дни излязоха на синхронизирани акции в европейските столици с настояване за повече социална сигурност.
"Вие сте твърде млади, за да помните Червените бригади в Италия или парижките бунтове през 1968, когато се наложи държавата да изпрати танкове на улицата, но нещата могат да станат взривоопасни много лесно. Ситуацията в момента е на ръба и ако правителствата не се справят с безработицата или изпуснат инфлацията от контрол, отново може да станем свидетели на масови безредици." Тези думи принадлежат на южноафриканския милиардер Йохан Рупърт по повод задълбочаването на финансовата криза в Европа. Това е само един от подобните коментари в последните седмици.
Коктейлите Молотов по витрините на магазини и банки, обърнати и запалени коли и сблъсъци с полицията в западноевропейските столици са запазена марка за 1 май. Новините за погромите в деня на труда тази година нямаше да впечатлят никого, ако не се развиваха в най-тежката икономическа ситуация от Втората световна война насам. Много анализатори вече предричат, че тлеещото напрежение, породено от изгубените работни места и изтъняващите спестявания на европейците, залага подводни камъни и след време действията на тълпите на 1 май могат да станат ежедневна гледка.
Предположенията са особено зловещи на фона на последната икономическа прогноза на Международния валутен фонд. Директорът на МВФ Доминик Строс Кан предупреди, че кризата далеч не е отминала, светът е здраво заклещен в хватките на рецесията и хората трябва да се подготвят за още финансови шокове. Европейската комисия излезе с официални данни, че ситуацията в Италия, Холандия, Испания и Австрия ще се влоши значително. Няколко дни по-рано Брюксел прогнозира, че 8.5 млн. европейци ще загубят работата си през следващите две години. И макар все още да не се говори за революция, някои от протестите доста се доближават до апокалиптичната представа.
Дайджест на протестите в Европа...
Малка извадка от новините през последния месец говори за сериозни вълнения:
- Само миналата седмица синхронизирани синдикални протести изкараха около половин милион души под мотото "Борба с кризата. Европа се нуждае от нов социален договор". Демонстрации имаше в Мадрид, Берлин, Брюксел, Букурещ, Прага и редица френски градове. Синдикатите настояваха за запазване на работните места, повече гаранции от страна на държавата за безработните, увеличаване на пакетите за възстановяване на икономиките. И докато французите недоволстваха от политиката на президента си Никола Саркози, а чехите - срещу недостатъчните мерки на бившия премиер Мирек Тополанек, в Германия и Брюксел се чуха отчетливи коментари срещу същността на капитализма. "Европейските данъкоплатци вече няма да позволят на света на финансовия капитализъм заради алчността му и егоизма му да нанесе вреди за трилиони евро", коментира пред събралите се над 50 хил. души в белгийската столица генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите. В Берлин и Париж демонстрациите събраха по над 100 хил. души, а лидерът на един от най-големите германски синдикати - Де Ге Бе, Михаел Зомер за пореден път предупреди, че ако политиците не предприемат действия, "бунтовете вече не могат да бъдат изключени като опция". "Има риск от революция във Франция", коментира бившият френски премиер Доминик дьо Вилпен.
- Отново във Франция имаше няколко случая на отвличане на директори на предприятия, в които предстоят съкращения. Практиката стана дотолкова популярна, че дори роди терминът boss-kidnapping. При последния случай някои коментатори посочиха, че е въпрос на време напрежението да излезе извън контрол и да се стигне до нещастни случаи.
- На 2 май (ден след първомайските демонстрации) над 700 демонстранти хвърляха камъни и петролни бомби по полицията в Берлин и Хамбург. Над 200 бяха ранени и още толкова задържани. "Насилието е много по-сериозно, отколкото в предишните години. Климатът се влошава", призна вътрешният министър Ерхарт Кьортинг.
- Демонстрациите в Гърция продължават още от зимата и нямат никакво намерение да стихнат. Новините за подпален автомобил или експлозии в Атина и Солун вече станаха част от всекидневните хроники. Само за нощта в неделя срещу понеделник гръцките медии съобщиха за запалено автомобилно представителство, оръжеен магазин, коли и мотоциклети в столицата. И докато атаките се приписват на анархисти, за все повече хора става ясно, че палежите се превръщат в отдушник на всякакви пострадали от икономическата криза.
- Турската столица в неделя отново беше залята от протести. Поддръжниците на светския режим и кемализма поставиха финансовата криза в центъра на опозиционните си действия срещу управлението на партията с ислямистки корени на Реджеп Таийп Ердоган.
... и по света
И докато възможността за социално напрежение и протести изглежда едва ли не заложена в обществените системи на Западна Европа, а честването на 1 май с коктейли Молотов е факт от години, в медиите започват да се появяват все повече прогнози за други точки на света, където също е възможно да избухнат сериозни протести, дори и в държави с предимно авторитарни режими.
- Анализаторите Ибрахим Саиф и Фарах Чукар от института "Карнеги" в Бейрут например твърдят, че следващата социално размирна област ще бъде мюсюлманският свят и че уличните протести изобщо не са запазена европейска марка. Според тях мерките, които правителствата от Близкия изток и Магреба предприемат срещу кризата, са разпокъсани и неадекватни, а гражданите на тези страни с всеки изминал ден все повече усещат негативните ефекти от понижените цени на петрола, намаляващите приходи от роднини в чужбина и свитата външна помощ. Разрастването на уличните демонстрации и засилването на ксенофобията по думите им са въпрос на време.
- Организацията за икономическо сътрудничество и развитие пък прогнозира преди седмица, че през тази година е твърде възможно кризата допълнително да влоши ситуацията в Африка заради намалелите помощи от развитите държави, а това да доведе до изблици на насилие в целия континент. От организацията посочиха, че най-лошо ще бъде положението в Централна Африка. В четири страни - Мавритания, Мадагаскар, Гвинея и Гвинея-Бисау, през изминалата година армията помогна за осъществяването на преврат - очакванията на ОИСР са това да става и занапред в закъсалите държави. Сериозни протести имаше и в Камерун, а в ЮАР се засилват ксенофобските настроения срещу работниците имигранти.
- През миналата седмица демонстрации имаше дори в Китай. И макар гневът на множеството да беше насочен към хонконгския офис на "Леман брадърс" заради загубите им, сред плакатите имаше и такива срещу Китайската народна банка, а някои анализатори прогнозираха, че в бъдеще партията също може да стане обект на критики.Автор: http://www.dnevnik.bg/dnevnikplus/2009/05/18/721190_otglas_ot_krizata/

 


Синдикална безвъзмездна финансова помощ

Синдикална безвъзмездна финансова помощ

Свободни работни места РУО Варна

Свободни работни места РУО Варна

Домашен Синдикален Майстор

Домашен Синдикален Майстор

Реклама

Дигитал Трейдинг Варна ЕООД
-->