КТ Подкрепа Варна 

СПАДЪТ НА БРУТНИЯ ПРОДУКТ В ЕВРОЗОНАТА ДОСТИГНА 4,8 % - Коментар

Спадът на икономиката в еврозоната през първото тримесечие достигна 4.8% на годишна база, показват ревизираните данни на Евростат. Предишната оценка беше за понижение на брутния вътрешен продукт (БВП) с 4.6%.
Огромното понижение се отдава на намаляващите корпоративни инвестиции и износа на страните членки, коментира агенция Ройтерс. Понижението в сравнение с последното тримесечие на миналата година се равнява на 2.5%, съвпадайки с данните, изнесени от статистическата агенция на 15 май.
Потреблението на домакинствата се понижава с 0.5% на тримесечна база, а в сравнение със същия период на 2008 г. - с 1.1%. По този показател страните - членки на валутния съюз, са се представили по-добре от САЩ и Япония.
Икономисти са на мнение, че първите три месеца на годината са били най-тежкият период от рецесията. Според Евалд Новотни от ЕЦБ обаче забавянето през втората половина на годината ще започне да отшумява. Той прогнозира, че в началото на 2010 г. дори може да бъде отчетен ръст на стопанствата.
Евростат потвърди, че в еврозоната икономическото забавяне за периода е най-голямо в Германия, като на годишна база е цели 6.9%. В целия Европейски съюз е отчетено забавяне от 2.4% на тримесечна и 4.5% на годишна база. Тук рекордьор е Латвия с понижение от 18.6%.
Ройтерс коментира, че изнесените данни могат да принудят Европейската централна банка да предприеме допълнителни мерки за стимулиране на икономиката на съюза. Много икономисти обаче са на мнение, че банката е приключила с действията си в тази насока, след като намали основния лихвен процент до 1% през май и взе решение за изкупуване на корпоративни облигации.
Евростат публикува и данните за цените на производител за април. Отчетен е спад от 1% на месечна база и от 4.6% на годишна. Това най-голямото понижение от началото на измерването на показателя през 1996 г. и надхвърля прогнозата на анализатори. Данните подсказват, че инфлацията във валутния съюз ще продължи да намалява, тъй като движението в цените на производител впоследствие се отразяват върху потребителските.
От Велизар УзуновАвтор: http://www.dnevnik.bg/pazari/finansi/2009/06/03/729736_spadut_na_brutniia_produkt_v_evrozonata_dostigna_48/

 


Синдикална безвъзмездна финансова помощ

Синдикална безвъзмездна финансова помощ

Свободни работни места РУО Варна

Свободни работни места РУО Варна

Домашен Синдикален Майстор

Домашен Синдикален Майстор

Реклама

Дигитал Трейдинг Варна ЕООД
-->