СПАДЪТ НА БРУТНИЯ ПРОДУКТ В ЕВРОЗОНАТА ДОСТИГНА 4,8 % - Коментар

Спадът на икономиката в еврозоната през първото тримесечие достигна 4.8% на годишна база, показват ревизираните данни на Евростат. Предишната оценка беше за понижение на брутния вътрешен продукт (БВП) с 4.6%.
Огромното понижение се отдава на намаляващите корпоративни инвестиции и износа на страните членки, коментира агенция Ройтерс. Понижението в сравнение с последното тримесечие на миналата година се равнява на 2.5%, съвпадайки с данните, изнесени от статистическата агенция на 15 май.
Потреблението на домакинствата се понижава с 0.5% на тримесечна база, а в сравнение със същия период на 2008 г. - с 1.1%. По този показател страните - членки на валутния съюз, са се представили по-добре от САЩ и Япония.
Икономисти са на мнение, че първите три месеца на годината са били най-тежкият период от рецесията. Според Евалд Новотни от ЕЦБ обаче забавянето през втората половина на годината ще започне да отшумява. Той прогнозира, че в началото на 2010 г. дори може да бъде отчетен ръст на стопанствата.
Евростат потвърди, че в еврозоната икономическото забавяне за периода е най-голямо в Германия, като на годишна база е цели 6.9%. В целия Европейски съюз е отчетено забавяне от 2.4% на тримесечна и 4.5% на годишна база. Тук рекордьор е Латвия с понижение от 18.6%.
Ройтерс коментира, че изнесените данни могат да принудят Европейската централна банка да предприеме допълнителни мерки за стимулиране на икономиката на съюза. Много икономисти обаче са на мнение, че банката е приключила с действията си в тази насока, след като намали основния лихвен процент до 1% през май и взе решение за изкупуване на корпоративни облигации.
Евростат публикува и данните за цените на производител за април. Отчетен е спад от 1% на месечна база и от 4.6% на годишна. Това най-голямото понижение от началото на измерването на показателя през 1996 г. и надхвърля прогнозата на анализатори. Данните подсказват, че инфлацията във валутния съюз ще продължи да намалява, тъй като движението в цените на производител впоследствие се отразяват върху потребителските.
От Велизар УзуновАвтор: http://www.dnevnik.bg/pazari/finansi/2009/06/03/729736_spadut_na_brutniia_produkt_v_evrozonata_dostigna_48/

 


ФОРУМ КТД Образование 2017

ФОРУМ КТД Образование 2017

Домашен Синдикален Майстор

Домашен Синдикален Майстор

Реклама

Дигитал Трейдинг Варна ЕООД


Относно възможността за ранно пенсиониране на учител: Кога следва да се възползва жена-учител с 39 г. трудов стаж като... Още.

Председател съм на секция към Синдикат Образование. В синдикалната секция много от членовете имат придобито ПКС. Полага ли... Още.

Здравейте! Трудовият ми договор беше прекратен на основание чл.328 ал.1т.2 от КТ. Синдикален член съм. За какъв срок ми се... Още.

Работник не се явява на работа от 17.07 до 03.08.12 г.На 20,07,12 - покана за обяснение.Идва в офиса на 27.07.2012 г.баща му и дава молба за... Още.

Работих от 8.04. до 31.08.2011г. като учител по чл.68, ал.1, т.3 и чл.70 в професионална гимназия с 2% допълнително възнаграждение по чл.12... Още.НОВАТА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ ПО ЧЛ.68А ... Още.

ЗА РАБОТНИТЕ ЗАПЛАТИ В СИСТЕМАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО... Още.

ПРОМЕНИ В ПЕНСИОННОТО ОСИГУРЯВАНЕ... Още.

РАННО ПЕНСИОНИРАНЕ НА УЧИТЕЛИТЕ... Още.

ПАРИЧНИ ПОМОЩИ ЗА ПРОФИЛАКТИКА И РЕХАБИЛИТАЦИЯ... Още.гр. Варна
ул. Братя Шкорпил 15
тел.: 052/ 612 575
факс: 052/ 612 568
e-mail: srs@podkrepa-varna.org