КТ Подкрепа Варна 

БЪЛГАРИЯ ИМА ШАНС ДА ИЗЛЕЗЕ ПЪРВА ОТ КРИЗАТА В РЕГИОНА - Коментар

Можем да направим така, че България да излезе първа от кризата в региона, каза икономистът от Институт "Отворено общество" Георги Ангелов в интервю за агенция Фокус.
Ние на практика имаме възможност, бидейки една от страните, която нямаше нужда от финансиране от МВФ, не беше заплашена от фалит и остана стабилна.
Ако сега се предприемат добри реформаторски мерки, спокойно България може да бъде първа от региона, която ще излезе от кризата. Това обаче означава много работа - рязко подобряване на бизнес средата, рязко подобряване на работата на публичния сектор, включително еврофондове, разумно харчене на държавния бюджет, съдебна система и концентрирани усилия България бързо да влезе в еврозоната. Разбира се, ако нищо не се прави, просто ще трябва да се оставим да бъдем теглени от останалите страни, а може да ни удари и втора криза.
Според Ангелов може да бъдем оптимисти за скорошен изход от кризата, но това не е препоръчително. По-добре е да сме готови за по-лош сценарий и в следващите месеци да сме подготвени за негативни развития, които не е невъзможно да се случат, когато изглежда, че кризата е свършила. Бюджетът и въобще политиката на правителството трябва да е готова за това. Разбира се, трябва да е готова и за по-добър сценарий, но това обикновено е по-лесно, коментира той.
Според Георги Ангелов основният проблем с предишното правителство е, че е похарчило повече пари, отколкото трябва и отколкото имаше в бюджета.
По този начин намали валутните резерви на страната, създавайки впечатление, че едва ли не те намаляват, защото кризата ни удря. Всички външни наблюдатели си помислиха именно това и по тази причина много влошиха своите оценки за България, а от там - притокът на финансиране към страната и лихвените проценти бяха много влошени.
Според него приоритет на настоящото правителство са много от нещата, които се препоръчват в икономическия доклад за президента – еврофондовете, стабилизиране на бюджета, запазване на макроикономическата стабилност, по-голяма прозрачност, по-малко корупция.
Ангелов прогнозира ръст на безработицата през зимните месеци.
От края на миналата година досега всеки месец имаше нарастване на безработицата и вече се върнахме на нивото й отпреди две години. Както се движи скоро вероятно ще бъдем на нивото отпреди три години. Със сигурност дори кризата да свърши скоро, безработицата ще продължи да расте известно време и след това - просто защото тя по-бавно реагира, обясни той.
Освен сезонния фактор – зимата, през която винаги имаме по-висока безработица, в допълнение на това кризата добавя още няколко пункта отгоре. Със сигурност ще имаме повече хора извън пазара на труда през зимните месеци, затова е важно именно натам да се насочат повече мерки към стимулиране на заетостта.
Важно е и да се дефинират приоритетите в бюджета и накъде ще бъдат насочени средствата. Това в някаква степен са политически решения, но естествено най-добрият вариант е бюджетът максимално да бъде разтоварен от разходи, които могат да бъдат поети от други финансови източници.
Еврофондовете са най-ясни като алтернатива. Много инфраструктурни обекти могат да се финансират и от частни инвеститори, това е нормална практика в много европейски страни, разбира се, ако говорим за прозрачни процедури. Същото се отнася и за проект като АЕЦ Белене. Ако той е толкова печеливш, вероятно ще се намери частен инвеститор, който да построи централата, каза Георги Ангелов.
По думите му бюджетът трябва да се съсредоточи върху публичните услуги, които традиционно се финансират от него – правосъдие, сигурност, образование, неща, които са си ясна отговорност на държавата.
За да не получаваме критики за тях, както това се случва, държавата трябва да увеличи усилията си и да ги направи по-ефективни.
Трябва да продължим успешната данъчна политика и да я приложим и върху други данъци, препоръча още Ангелов.
Намаление на осигурителната тежест, което да стимулира пазара на труда, създаването на работни места и в същото време да остави повече средства за домакинствата или бизнеса - това би действало доказано позитивно. В момента безработицата е основен проблем на нашия пазар на труда, тъй като много хора губят работа и остават без доход. Такава реформа, която намалява облагането на труда с осигуровки е позитивна реформа.
От друга страна всякакви идеи за увеличаване на данъчното бреме са вредни и биха ни вкарали в още по-голяма криза, каза Георги Ангелов.
По думите му намаление на данъци и осигуровки е основна антикризисна мярка от САЩ до Балтийските страни и то не по принцип данъци и осигуровки, а облагането на труда, защото е необходимо да се стимулира заетостта и да се намалява безработицата.
Много критици твърдяха, че ако има плосък данък от 10% приходите в бюджета ще спаднат, но се случи точно обратното. И приходите бяха повече, и фирмите бяха облекчени. Стана по-евтино фирмите да си платят данъка, отколкото да правят опит да го укриват. Смятам, че трябва да продължим тази политика и по отношение на други данъци и особено осигуровките, за да може и там да излезе на светло сивата икономика, коментира икономистът.
Според него не е ефективна мярка премахване на ДДС върху лекарствата, която се предлага в икономическия доклад на президента, защото това ще помогне на всички, които си купуват лекарства, а не само на тези, които изпитват затруднения.
В този смисъл това би струвало многократно повече, отколкото например увеличение на пенсиите на най-бедните пенсионери или малко по-високи социални помощи на нуждаещите се, каза Георги АнгеловАвтор: http://news.expert.bg/n261832/

 


Синдикална безвъзмездна финансова помощ

Синдикална безвъзмездна финансова помощ

Свободни работни места РУО Варна

Свободни работни места РУО Варна

Домашен Синдикален Майстор

Домашен Синдикален Майстор

Реклама

Дигитал Трейдинг Варна ЕООД
-->