КТ Подкрепа Варна 

ВСЕ ПО-ПЕСИМИСТИЧНИ ПРОГНОЗИ ЗА БЪЛГАРИЯ - Анализ

Екип на МВФ е в България за редовната пролетна мисия на институцията, чиято цел е да установи промените на финансово-икономическия фронт след последните консултации. Може ли тази мисия да прерасне в нещо повече?
Промените са много. Настъплението на финансово-икономическата криза превърна Източна Европа, включително България, от защитен във високо рисков регион. Прогнозите на анализаторите от МВФ, Световната банка и частния сектор в САЩ са все по-песимистични.
За България те предвиждат нулев икономически растеж през 2009 година, голямо нарастване на броя на неизплащаните заеми, трудности с финансирането на дефицита по текущата сметка, нарастване на безработицата.
България – следващата кандидатка за заем от МВФ?
Един от положителните елементи за страната, бюджетният излишък, който трябваше да изиграе ролята на финансова възглавница по време на кризата, сега се е стопил от 1.7 милиарда лева на 563 милиона. Кредитният рейтинг на страната беше занижен няколко пъти през последните месеци.
Всичко това кара вестник „Уол стрийт джърнъл” да зададе въпроса дали мисията на МВФ в София няма да прерасне в нещо повече – начало на преговори за заем от институцията, както се наложи на ред източноевропейски държави. Вестникът пише: „България, членка на ЕС, може да е следващата кадидатка. В София се намира екип на МВФ за рутинни консултации, които може да прераснат в предварителни преговори за заем.”
Растящата финансова роля на МВФ в Източна Европа, според „Уол стрийт джърнъл”, прави евентуален заем за България много вероятен. „МВФ вероятно ще раздаде заеми на практика на всяка държава в Източна Европа”, вещае вестникът.
Ситуацията в България се влошава
„Кредитите са толкова затегнати, че някои компании прибягват до бартерни сделки. Петте години на икономически бум в България свършиха. Вносът е намалял с 32 процента само през първите два месеца на годината, показвайки срив в търсенето”, пише още изданието.
Възможностите за заем са няколко, сред тях – старите стенд-бай кредитни споразумения (към които има прикачени условия за определена финансова и фискална политика) или новият тип “гъвкав” кредит (Flexible Credit), който МВФ отпуска при значително смекчени условия, но само на държави с доказано добри постижения на финансово-икономическата им политика.
Не всички анализатори в САЩ смятат, че „лесните пари” от МВФ са добро средство за решаване на проблемите. Според скептиците такива заеми могат да имат деморализиращ ефект. Бързо преминаване към еврото е според тях много по-добро решение за държавите от Източна Европа.


Автор: Соня Каникова/Редактор: Даря Попова-ВитцелАвтор: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4191586,00.html

 


Синдикална безвъзмездна финансова помощ

Синдикална безвъзмездна финансова помощ

Свободни работни места РУО Варна

Свободни работни места РУО Варна

Домашен Синдикален Майстор

Домашен Синдикален Майстор

Реклама

Дигитал Трейдинг Варна ЕООД
-->