КТ Подкрепа Варна 

ЗА УЧИТЕЛСКАТА СТАЧКА И ... - Анализ

България е страна не само на пишман политиците, а и на учителите, които протестираха, 40 ДНИ, и могат да протестират, защото са убедени, че държава без образование няма бъдеще. Целенасоченият удар по образованието е удар по самочувствието и националното самосъзнание на народа ни.
Да преподаваш означава да даряваш знание, вяра и мечти.

С 200 - годишната си история американският народ записа в Конституцията си: “Образованието е част от националната сигурност“, а политиците на 13-вековна България целят да лумпенизират и варваризират настоящото и следващите поколения, което ще сложи край на българската идентичност.

Във време, когато народът е смачкан от бедност и се разпределят ресурсите на държавата за следващата година:
1. Депутатите увеличиха заплатите си с 44% , с което достигнаха 2500 лв.
2. Заплатите на служителите в Министрството на образованието са се увеличили с 35%.

Заслужава ли българският народ ?
- Над 2 ,5 милиарда лв. са похарчени, за военни мисии в Косово, Афганистан и Ирак /годишният бюджет на БАН е по-малък от бюджета на военната ни мисия в Ирак/.
- 2,6% от брутния вътрешен продукт в България е отделен за военни разходи, докато в Италия е 1% , а в Гърция 0,2%/.
- 4 милиарда лева са похарчени от правителството за закупуване на стари белгийски военни кораби и дефектни хеликоптери.
- 3 милиарда лева ще плати България, за закупуване на военни кораби и самолети от Франция.
- България е 4-та в Европа по разходи за въоръжаване относно брутния вътрешен продукт на глава от населението.
- 2 милиарда долара губим от опрощаването на Иракския дълг /изискано от Парижкия клуб под натиска на Световната банка.
- 1 милиард долара губим от опрощаването на Либийския дълг.
- Повече от 1 милиард лева годишно са вноските на страната като член на Европейскя съюз и НАТО, срещу които до сега не е получен нито цент
- Около 1 милиард лева годишно губим от затваряне на блоковете в Козлодуй. 40 млн. лева са раздадени за консултации, свързани със затварянето на блоковете на АЕЦ-Козлодуй. Румънската атомна централа ще бъде готова преди АЕЦ-Белене да е започната и поради това ще загубим целия балкански пазар на електроенергия, а вероятно и ще внасяме.
- 15-20 милиарда лева се въртят в сивия сектор на икономиката и държавата не получава никакви данъци от тях.
- Не е наложен данък ДДС върху хазарта и от хилядите казина в България държавата получава само около 20 млн. лв. годишно.
- От ДДС са освободени също продажбата на яхти и частни самолети, а 20% данък е наложен върху учебниците, книгите и лекарствата /ДДС в Испания върху лекарствата е 6%/.
- Инвестициите в България за наука са 10 пъти по-малко от инвенстициите в тютюнопроизводството.
- Над 1 милиарда лева губи България чрез неправомерно взети имоти от Симеон
- Огромен брой неправомерни заменки на земи от Земеделското министерство – констатира одита.
- 500 милиона долара е загубила държавата от финансовите операции с външния дълг под ръководството на Милен Велчев, което официално е признал настоящият министър на финансите Пламен Орешарски /с натрупване във времето до момента са 2 милиарда лева/.
- БТК –беше продадена за почти 300 млн. и препродадена 2 години покъсно за 2,5 милиарда евро, при което загубата за държавта е над 2 милиарда евро.
- Стоковият износ е намалял с над 10 милиарда лева за годините на прехода, което води до огромен търговски дефицит.
- В Румъния при еднакъв брутен вътрешен продукт на глава от населението и еднаква производителност на труда, заплатите и пенсиите са около 2 пъти по-високи. От 1.10.2007 г. има 43% увеличение на пенсиите и 17 % увеличение на заплатите. Годишната инфлация е около 6%, в Гърция е 2%, в България инфлацията от началото на годината е 9%, за месец август 12%, а само на хранителните стоки около 24%.
- 1978 г. Световната здравна организация в Женева изисква не по-малко от 8 % от брутния вътрешен продукт. /Европейска държава ли сме с 4,2% за здравеопазване?/.

Само за тази година бюджетният излишък ще достигне 4,5 милиарда лева, което е много над планирания. Общо натрупаният излишък в хазната е 8 милиарда лева, а 1,5 милиарда лева е свръх излишъкът.Ние, заедно с вас в продължение на 40 дни се опитвахме със законови средства да променим престъпното статуктво!!!
СТИГНАХМЕ ДОНЯКЪДЕ............!
Но не трябва да спираме......... трябва да направим задълбочена равносметка.........честно, да отчетем допуснатите грешки........да ги коригираме ,каквото и да ни струва това..........!!!
Защото заедно направихме това, което ще кара всеки политик да се съобразява със силата ни, която е в нашето ЕДИНСТВО!!!Автор: Стойко Атанасов, зам. председател СРС КТ”Подкрепа” - Варна

 


Синдикална безвъзмездна финансова помощ

Синдикална безвъзмездна финансова помощ

Свободни работни места РУО Варна

Свободни работни места РУО Варна

Домашен Синдикален Майстор

Домашен Синдикален Майстор

Реклама

Дигитал Трейдинг Варна ЕООД
-->