КТ Подкрепа Варна 

ПРИМКАТА НА РЕЦЕСИЯТА СЕ ЗАТЯГА ОЩЕ ПОВЕЧЕ - Анализ

МВФ предвижда допълнително задълбочаване на рецесията в Европа. Тревожни остават и прогнозите за България – икономиката на страната може да застине напълно.
Икономическа прогноза на МВФ за Европа, която беше публикувана във вторник, предвижда още по-голямо задълбочаване на рецесията. Кризата се отразява еднакво тежко на развитите и на развиващите се европейски икономики, заяви директорът на отдела на МВФ за Европа Марек Белка:
Предстои рязко свиване
"Европа е изправена пред безпрецедентна икономическа буря”, заяви Белка, след което съобщи най-новите прогнози за развитието на европейската икономика: „През 2009 година икономическата активност ще се свие с повече от 4 процента. Това е много рязко свиване, което обаче не се различава особено от прогнозата ни за останалите региони в света”, каза Белка. Прогнозата за свиване с над 4 процента е за развитите европейски икономики.
Развиващите се икономики, в това число и тези на страните в Източна Европа, ще се свият с 4.9 процента през 2009 година, а през 2010 могат да очакват слабо възстановяване. За тях е прогнозиран положителен ръст от 0.7 на сто. Развитието зависи обаче от това дали на европейско ниво ще бъдат предприети ефективни и координирани мерки срещу кризата, подчерта Марек Белка: „Необходим е общ подход най-вече в областта на финансите, но също и по отношение на макроикономическата политика и регионалната икономическа стабилност.”
Прогнозата за България
Оценката за икономическото развитие на България остава непроменена – минус 2 процента за 2009 година, въпреки появилите се неотдавна изчисления, съгласно които МВФ прогнозира за българската икономика свиване с 3.5 процента. През 2010 година българската икономика ще отбележи негативен ръст – минус 1 процент.
МВФ е ревизирал финансовите си оценки за съотношението между външните дългове и резервите на източноевропейските държави. България получава сега по-добра оценка – страната трябва да рефинансира външен дълг, който се равнява на 132 процента от резервите, а не 188 процента, както се предвиждаше досега.
Скоростта на възстановяване в Източна Европа ще зависи до много голяма степен от банковия сектор и кредитните потоци, се казва още в прогнозата. МВФ посочва, че финансовият стрес в Източна Европа ще продължи по-дълго в сравнение с други развиващи се региони.
Сбогом на бързия растеж…
Докато Азия и Латинска Америка ще се съвземат до около една година, на Източна Европа ще е необходимо двойно повече време. МВФ предвижда освен това, че след възстановяването си Източна Европа няма да постигне този бърз растеж, който определяше икономическото развитие на региона през последните години.
Потребителското търсене в Източна Европа е твърде зависимо от кредитирането, изтъква още МВФ. Макар да е налице необходимост от намаляване на банковото кредитиране, МВФ отбелязва, че ако то остане силно затегнато, това може да има „драматичен ефект върху реалната икономика”. В случай че тя застине, рецесията ще е много по-продължителна от очакваното. България е сред държавите с най-голяма зависимост на потреблението от кредитиране. Продажбите зависят до голяма степен от това дали потребителите имат достъп до заеми.

Автор: Соня Каникова/Редактор: Даря Попова-ВитцелАвтор: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4247341,00.html

 


Синдикална безвъзмездна финансова помощ

Синдикална безвъзмездна финансова помощ

Свободни работни места РУО Варна

Свободни работни места РУО Варна

Домашен Синдикален Майстор

Домашен Синдикален Майстор

Реклама

Дигитал Трейдинг Варна ЕООД
-->